Polacy co sekundę wyrzucają aż 184 bochenki chleba

Chleb jest otaczany przez polskie społeczeństwo ogromnym szacunkiem. Mimo tego, marnujemy jego rekordowe ilości. Okazuje się, że jest o najczęściej wyrzucany do kosza produkt spożywczy w naszych domach domach.

Świeże, chrupiące i aromatyczne pieczywo intensywnie oddziałuje na zmysły zachęcając do zakupu. Jak podaje Raport Banków Żywności w Polsce standardowo codziennie lub co drugi dzień udajemy się do sklepu, bardzo często kupując pieczywo ponad nasze rzeczywiste potrzeby – donosi portal Dlahandlu.pl.

Badanie „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii” wykazało, że 82 % ankietowanych robi rzadziej zakupy, jednak ponad połowa (53%) przyznaje, że są one znacznie większe. Skala marnowania samego pieczywa pozostaje wciąż na wysokim poziomie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w handlu.

Najczęściej wyrzucanym produktem w sieciach detalicznych jest właśnie pieczywo – 60,9%, podobnie jak w polskich domach. 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak je wyrzuca. A to w przeliczeniu na produkcję pieczywa w Polsce, marnowanie aż 184 bochenków chleba na sekundę.

Jak informuje portal, sam problem dostrzegają regionalni rzemieślnicy, którzy na co dzień walczą z dużą skalą marnotrawstwa swoich wyrobów.

“Każdego dnia w naszej piekarni zostają niesprzedane wypieki. Są świeże i bardzo dobrej jakości. Aż żal marnować tyle pieczywa. W skali miesiąca czy roku to są ogromne ilości liczone w kilogramach – mówi Łukasz Lenard właściciel piekarni Wolny Chleb. Zanim przystąpiliśmy do programu Too Good To Go staraliśmy się dostarczać nadwyżki pieczywa do jadłodzielni, gospodarstw czy choćby obdarowywać sąsiadów“.

Z pomocą w walce ze zwrotami przychodzi Too Good To Go, narzędzie przeciwdziałające marnowaniu żywności. Od kilku miesięcy jest dostępne dla mieszkańców południa Polski, Krakowa i Katowic. Rozwiązanie coraz chętniej wykorzystywane jest przez lokalne piekarnie, które w ramach aplikacji oferują paczki – niespodzianki ograniczając skalę marnowania.

Jednak to nie jedyny sposób na walkę z nadprogramowymi ilościami pieczywa. Przede wszystkim powinniśmy nauczyć się właściwie przechowywać chleb, aby jak najdłużej pozostał świeży i smaczny. Warto sięgnąć po lniane woreczki lub używać chlebaka. Zeschnięte bułki można zmielić na bułkę tartą lub przerobić na grzanki.

Zobacz też: Wlk. Brytania: Zatrzymano Polaków prowadzących agencje towarzyskie

Polub nas, dziękujemy!

POLONIASWIAT.PL - najnowsze wiadomości o Polakach z kraju i ze świata. Zapraszamy.